نقد و بررسی آیفون ۱۴
نقد و بررسی آیفون ۱۴

مدل پایه‌ی آیفون کمترین تغییرات را نسبت به گذشته تجربه می‌کند و کار سختی در ترغیب کاربران به ارتقا از آیفون ۱۲ و آیفون ۱۳ در پیش دارد؛ با بررسی آیفون ۱۴ همراه ما باشید.

امسال مدل پایه‌ی آیفون‌های جدید کمترین پیشرفت را درمقایسه‌با نسل گذشته تجربه می‌کند؛ نه صفحه‌نمایش سریع‌تر شده، نه دوربین تله‌فوتو اضافه شده، نه ظرفیت باتری تغییری کرده و نه زبان طراحی کوچک‌ترین تغییری کرده است؛ از سوی دیگر، از تراشه‌ی جدید نیز خبری نیست.

طراحی و کیفیت ساخت آیفون ۱۴

طراحی آیفون ۱۴، جدای از رنگ‌های جدید، کاملاً مشابه طراحی نسل گذشته است. فریم آلومینیومی، محل قرارگیری دکمه‌ها، بلندگوی استریو، درگاه لایتنینگ و حتی صفحه‌نمایش، همگی در مقایسه با آیفون ۱۳ بدون تغییر باقی مانده‌اند، تا جایی که اگر دو گوشی را بدون اطلاع از مشخصات سخت‌افزاری‌شان، کنار هم قرار دهیم، تشخیص آیفون ۱۴ از آیفون ۱۳ بسیار مشکل خواهد بود.

درواقع تنها تغییر ظاهری و مهم آیفون ۱۴ در مقایسه با آیفون ۱۳ را می‌توان حذف شیار سیم‌کارت در نسخه‌‌هایی از این محصول دانست که در ایالات متحده به فروش می‌رسند. آیفون ۱۴ مانند نسل گذشته فریمی آلومینیومی دارد و طراحی داخلی قطعات آن به نحوی است که تعمیرکاران می‌توانند به‌راحتی و بدون لیزر پنل شیشه‌ای پشت دستگاه را تعویض کنند.

در لبه‌ی سمت راست فریم گوشی، دکمه پاور یا لاک کردن و در سمت چپ دکمه‌های کنترل صدا و اسلایدر اعلانات قرار دارند. در لبه‌ی پایینی فریم نیز اسپیکرها و درگاه لایتنینگ برای شارژ و انتقال داده قرار داده شده‌اند.

خطوط آنتن آیفون‌هایی که در بازارهای خارج از ایالات متحده به فروش می‌رسند، در لبه‌های فریم دیده می‌شوند و درگاه سیم‌کارت فیزیکی هم کمی پایین‌تر از دکمه‌های کنترل صدا قرار گرفته است.

در قسمت بالایی نمایشگر آیفون ۱۴، بریدگی مخصوص اپل دیده می‌شود که میزبان برخی حسگرهای فیس آیدی و دوربین سلفی است و ابعادی مشابه بریدگی نسل گذشته دارد.

آیفون ۱۴ با ۱۷۲ گرم وزن، در مقایسه با نسل قبلی ۲ گرم سبک‌تر است و با ابعادی برابر ۶٫۱ اینچ، کاربر می‌تواند با کمترین چالش با یک دست به تمامی بخش‌های صفحه‌نمایش یا کلیدهای فیزیکی دستگاه دسترسی پیدا کند و بدون خستگی، کاربری رضایت‌بخشی را تجربه کند.

ارزان‌ترین عضو از خانواده‌ی آیفون ۱۴ به لطف پنل شیشه‌ای پشت گوشی، می‌تواند به وسیله‌ی MagSafe اپل از قابلیت شارژ بی‌سیم بهره‌مند شود، از سوی دیگر پوشش براق پنل باعث می‌شود تا همیشه به دستمال میکروفایبری برای پاک کردن رد چربی و اثر انگشت جامانده روی شیشه‌ی آن نیاز داشته باشید. این موضوع روی لوگوی اپل، حتی بیشتر به چشم می‌‌آید. در قسمت بالا و چپ پنل پشتی، ماژول دوربین دوگانه با چینشی مورب به‌چشم می‌خورد که لنزهای آن اندکی برآمده هستند.

صفحه‌نمایش و اسپیکر آیفون ۱۴

آیفون ۱۴ همچون نسل گذشته از نمایشگر‌ ۶٫۱ اینچی OLED با نام تجاری Super Retina XDR استفاده می‌کند. این نمایشگر با وضوح ۲۵۳۲ × ۱۱۷۰ پیکسل و تراکم پیکسلی ۴۶۰ و ۴۷۶ پیکسل‌براینچ، شفافیت و وضوح فوق‌العاده بالایی را برای تصاویر و متون به‌ارمغان می‌آورد؛ به‌طوری که تفکیک پیکسل‌ها با چشمان غیرمسلح تقریباً ناممکن است.

عملکرد، تجربه بازی و عمر باتری آیفون ۱۴

اپل سال گذشته تمام خانواده‌ی آیفون ۱۳ را به تراشه‌ی پرقدرت A15 Bionic مجهز کرده بود؛ با این تفاوت که تراشه‌ی به‌کاررفته در نسخه‌ی پرو از گرافیک ۵ هسته و نسخه‌ عادی از ماژول ۴ هسته‌ای استفاده می‌کردند. تراشه‌ی A15 Bionic که مبتنی‌بر مجموعه‌ی دستورالعمل‌های ARMv8 شرکت آرم و تولید آن برعهده‌ی شرکت TSMC با فناوری ساخت ۵ نانومتری بود، در دل خود از ۱۵ میلیارد ترانزیستور میزبانی می‌کرد که ۲۷ درصد بیشتر از تعداد ترانزیستورهای به‌کاررفته در A14 Bionic بود.

حال، کوپرتینونشین‌ها در اقدامی دیگر برای پررنگ‌تر کردن مرز بین مدل‌های پرو و عادی آیفون، تراشه‌ی A15 Bionic با گرافیک ۵ هسته‌ای را به آیفون ۱۴ و ۱۴ پلاس آورده‌اند؛ درحالی‌که مدل پرو را به تراشه‌ی A16 Bionic برمبنای فرایند ساخت ۴ نانومتری TSMC و بهبود ناچیز ۶ درصدی در تعداد ترانزیستورها مجهز کرده‌اند که با ترکیب ۲ هسته‌ی پرقدرت و ۴ هسته‌ی کم‌مصرف به‌عنوان CPU و گرافیک ۵ هسته‌ای، ساختاری مشابه A15 دارد.

A15 Bionic در آیفون ۱۴ از ترکیب ۲ هسته‌ی پرقدرت Avalanche با فرکانس ۳٫۲۳ گیگاهرتز و ۴ هسته‌ی کم‌مصرف Blizzard با فرکانس ۲٫۰ گیگاهرتز به‌عنوان CPU استفاده می‌کند و از ماژول ۵ هسته‌ای اختصاصی اپل به‌عنوان GPU بهره می‌برد. موتور پردازش عصبی ۱۶ هسته‌ای به‌کاررفته در تراشه‌ی A15 Bionic می‌تواند در هر ثانیه ۱۵٫۸ تریلیون عملیات محاسباتی انجام دهد. برای مقایسه، A16 با بهبود ناچیز ۷٫۵ درصدی، اکنون قابلیت انجام ۱۷ تریلیون عملیات‌برثانیه را دارد.

به گفته‌ی مهندسان اپل، کش سیستمی تراشه A15 که همه‌ی ماژول‌های تراشه از آن استفاده می‌کنند، ۳۲ مگابایت است؛ درحالیکه کش سیستمی تراشه‌ی A16، از ۳۲ مگابایت به ۲۴ مگابایت کاهش یافته است. از سوی دیگر، بررسی AnandTech نشان می‌دهد که حافظه‌ی L2 اشتراکی دردسترس برای هسته‌های پرقدرت، ۱۲ مگابایت و برای هسته‌های کم‌مصرف، ۴ مگابایت است. ظرفیت حافظه‌های پرسرعت کش نسبت به A14 با ۳۳ درصد افزایش روبه‌رو بوده که این موضوع انتقال داده بین CPU و حافظه را بهبود می‌دهد و بر عملکرد کلی دستگاه اثر مثبت می‌گذارد.

جمع‌بندی و مقایسه آیفون ۱۴ با رقبا

بدنه‌ی باکیفیت، عملکرد نرم و فوق‌العاده سریع، اسپیکرهای رسا و دوربین کارآمد؛ آیفون ۱۴ به‌معنای واقعی کلمه گوشی کم‌نقصی است؛ اما در عمل، آیفون ۱۳ و حتی آیفون ۱۲ نیز چنین هستند. ما انتظار داشتیم که اپل بالاخره مدل پایه‌ی گوشی‌هایش را از نمایشگر ۶۰ هرتز به حداقل ۹۰ هرتز ارتقا دهد یا گوشی ۸۰۰ دلاری‌اش را به دوربین تله‌فوتو مجهز کند.

به‌شرطی که مسئله‌ی بغرنج رجیستری آیفون ۱۴ حل شود، خرید آیفون ۱۴ برای کسی که هم‌اکنون از آیفون ۱۱ استفاده می‌کند، تصمیم معقولی خواهد بود؛ اما افرادی که کاربر آیفون ۱۲ و به‌ویژه آیفون ۱۳ هستند، صرف‌نظر از کمی دوربین باکیفیت‌تر و یکی‌دوسال پشتیبانی نرم‌افزاری بیشتر، چیز زیادی را با خرید آیفون جدید به‌دست نخواهند آورد.