نقد و بررسی

نقد و بررسی موتورولا اج ۳۰ پرو

نقد و بررسی موتورولا اج ۳۰ پرو

نامی آمریکایی روی محصولی چینی؛ آیا اتحاد شرق و غرب سبب تولید محصولی تمام‌عیار خواهد شد؟ با بررسی موتورولا اج ۳۰ پرو همراه ما باشید.

موتورولا برای بسیاری از ما یادآور گوشی‌های نوستالژیک قدیمی مانند RAZR است؛ دستگاهی باریک، سبک و جذاب که بدنه آلومینیومی آن تعریف جدیدی از کیفیت و لوکس‌بودن ارائه می‌داد. برای موتورولا همواره کیفیت جایگاهی ویژه داشت و مشتریان آن نیز به‌واسطه دوام بالا و طراحی‌های منحصربه‌فرد، جذب برند آمریکایی شده بودند.

به سال ۲۰۲۲ می‌آییم. موتورولا حضور پررنگی در بازار گوشی‌های هوشمند ندارد و با عرضه مدل‌های محدودی در سال، تنها به حفظ نام و برند خود امید بسته است. بخش موبایل موتورولا دیگر شرکتی آمریکایی محسوب نمی‌شود و زیر پرچم لنوو فعالیت می‌کند. البته فعالیت برند کهنه‌کار دنیای تلفن‌های همراه بیشتر از قبل شده است و مدل‌های بیشتری را درمقایسه‌با سال‌های پیشین به‌بازار عرضه می‌کند.

طراحی و کیفیت ساخت موتورولا اج ۳۰ پرو

زبان طراحی موتورولا از اواخر سال ۲۰۲۱ تغییرات مختلفی را تجربه کرده است؛ از گِردترشدن گوشه‌های قاب دوربین تا برجسته‌کردن دوربین‌ها و تا زاویه‌دارکردن گوشه‌های دستگاه. علاوه‌براین، طراحان موتورولا دکمه‌های قفل و صدا را بالاتر از حد معمول قرار داده‌اند؛ به‌طوری‌که حتی برای انگشتان بلند هم دردسترس نخواهد بود و شرایطی چالش‌برانگیز را برای افراد چپ‌دست ایجاد خواهد کرد.

استفاده از پنل شیشه‌ای مات برای پشت دستگاه انتخاب هوشمندانه به‌شمار می‌رود؛ چراکه علاوه‌بر کاهش لغزندگی و افزایش اصطکاک، تاحدممکن از جذب چربی و اثرانگشت نیز جلوگیری می‌کند. قاب جدید و بیضی‌شکل دوربین مجموعه‌ای از ۳ حسگر دوربین را شامل می‌شود که در دو مرحله بیرون‌زدگی جزئی را تجربه کرده‌اند.

موتورولا برای کاهش جذب گردوخاک در اطراف قاب دوربین، لبه‌های آن را به داخل خم کرده و این اتفاق باعث شده است تا بیرون‌زدگی دوربین‌ها هم جز در لبه سمت چپ لنزها اصلاً حس نشود؛ طراحی‌ای عجیب، اما کاربردی که البته ظاهر چندان جذابی ندارد.

به‌نظر بنده، زبان طراحی جدید کمی دوربین‌ها را «خنگ» جلوه می‌دهد و برخلاف نماینده‌های آیفون یا سری گلکسی سامسونگ، خبری از المان‌های اقتدارگرایی نیست. مشکل اصلی در بیرون‌زدگی دوربین نه جمع‌شدن گردوخاک، بلکه لق‌زدن گوشی در زمان قرارگیری روی سطح صاف است که همچنان در پرچم‌دار موتورولا وجود دارد.

باوجود براق و بی‌نقص بودن انعکاس‌های فریم اج ۳۰ پرو، موتورولا استفاده از پلاستیک را برای فریم ترجیح داده است. قطعاً این انتخاب با‌‌توجه‌‌به برچسب قیمتی دستگاه، نکته‌ای منفی در انتخاب آن تلقی خواهد شد. نماینده‌های شیائومی در قیمت‌هایی به‌مراتب ارزان‌تر از فریم فلزی بهره می‌برند و حتی گوشی‌های قاتل پرچم‌دار سامسونگ مانند گلکسی S21 FE نیز از چنین متریالی برای فریم استفاده می‌کنند.

باید در نظر داشته باشیم که استفاده از متریال ارزان‌قیمت‌تر روشی برای ایجاد فضا برای افزایش قدرت یا امکانات در دیگر بخش‌های دستگاه به‌شمار می‌رود؛ ازاین‌رو باید ببینیم که موتورولا با انتخاب پلاستیک به‌عنوان فریم، چه امتیاز دیگری در پرچم‌دار خود به‌ارمغان آورده است.

فاصله پنل پشتی تا فریم در چهار گوشه دستگاه کمی بیشتر از حد معمول است؛ تا این حد که می‌توان یک برگه کاغذ را خیلی راحت وارد دستگاه کرد. با اینکه به‌دلیل نبود گواهی IP برای مقاومت دستگاه دربرابر گردوغبار و مایعات انتظار زیادی از چفت‌وبست بدنه نداشتیم، انتظار چنین فاصله‌ زیادی میان فریم و بدنه را نیز نداشتیم.

لبه‌های سمت راست و چپ اج ۳۰ پرو همانند بسیاری از گوشی‌های اندرویدی به داخل خم شده‌اند تا دستگاه ثبات بهتری در دستان کاربر داشته باشد؛ اما این اتفاق در لبه‌های صفحه‌نمایش به‌چشم نمی‌خورد و با پنلی کاملاً تخت رو‌به‌رو هستیم. علاوه‌براین، طراحان تصمیم گرفته‌اند تا شیشه محافظ گوریلا گلس ۳ را مستقیماً روی فریم قرار دهند؛ درنتیجه، از لاستیک‌های محافظ برای کاهش فشار فریم به نمایشگر درمواقع ضربه به دستگاه خبری نیست.

صحبت از شیشه محافظ گوریلا گلس شد و چه بهتر که به نکته عجیب دیگری درباره اج ۳۰ پرو اشاره کنیم. با اینکه موتورولا از نسخه قدیمی‌تر گوریلا گلس ۳ برای محافظت از صفحه‌نمایش استفاده کرده، برای پنل پشتی از نسخه پنجم شیشه محافظ کورنینگ بهره برده است! معمولاً عموم تولیدکننده‌ها روی محافظت از پنل نمایشگر تمرکز می‌کنند، نه پنل پشتی دستگاه!

لبه پایین بدنه پذیرای بلندگو، درگاه USB-C، میکروفون تماس و شیار سیم‌کارت دوگانه است. سطح براقیت پلاستیک شیار سیم‌کارت با بدنه کمی تفاوت دارد و نحوه انعکاس محتوای آن‌ها با یکدیگر تفاوت دارند. در لبه سمت چپ چیزی دیده نمی‌شود و در قسمت بالای دستگاه نیز، تنها بلندگوی ثانویه قرار دارد.

نرم‌افزار و رابط کاربری موتورولا اج ۳۰ پرو

به‌نظر من، بهترین تجربه اندروید همواره در نسخه خام آن کسب می‌شود. موتورولا نیز جزو معدود شرکت‌هایی است که گوشی‌های خود را به‌همراه اندروید خام عرضه می‌کند. اج ۳۰ پرو به‌صورت پیش‌فرض اندروید ۱۲ را اجرا می‌کند و تا ۲ به‌روزرسانی بزرگ اندروید، یعنی اندروید ۱۴ را نیز دریافت خواهد کرد. طبق گفته‌های موتورولا، اج ۳۰ پرو هر دو ماه یک بار و تا ۳ سال به‌روزرسانی‌های امنیتی دریافت خواهد کرد؛ اما تا زمان نگارش این بررسی، اج ۳۰ پرو پچ امنیتی ژانویه ۲۰۲۲ را اجرا می‌کند. این در حالی است که بیش از ۵ ماه از عرضه عمومی آن گذشته است.

اندروید ۱۲ تغییرات عمده‌ای را درمقایسه‌با اندروید ۱۱ تجربه کرده است که برای جلوگیری از طولانی‌شدن بررسی، پیشنهاد می‌کنیم بررسی اندروید ۱۲ را به قلم زینب عابدی‌راد مطالعه کنید. بسیاری از ویژگی‌های پیش‌فرض اندروید ۱۲ در اج ۳۰ پرو وجود ندارد. برای مثال، می‌توان به ویژگی Back Tap، ویژگی‌های مختلف موجود در بخش Gestures یا Game Space اشاره کرد.

موتورولا سعی کرده است تا بسیاری از ویژگی‌ها را با نسخه‌های بومی خود جایگزین کند. به‌عنوان مثال، در اندروید ۱۲ به‌صورت پیش‌فرض امکان اسکرین‌شات با کشیدن سه انگشت وجود دارد؛ اما در نسخه بومی موتورولا، باید سه انگشت را روی صفحه نگه‌ دارید یا ویژگی Game Space با نسخه اختصاصی و البته پرامکانات‌تری با نام Gametime جایگزین شده است. ژست‌های حرکتی مختلفی نیز در وجود دارد که از جالب‌ترین و پرکاربردترینِ آن‌ها می‌توان به اجرای دوربین با تکان گوشی گوشی یا روشن‌کردن فلاش با دو بار تکان گوشی به پایین اشاره کرد.

سخت‌افزار، تجربه بازی و عمر باتری موتورولا اج ۳۰ پرو

یکی از دلایلی که اج ۳۰ پرو به‌عنوان گوشی پرچم‌دار شناخته می‌شود،‌ تراشه Snapdragon 8 Gen 1 آن است. به‌دلیل عملکرد بد تراشه پرچم‌دار سری ۸ کوالکام، احتمالاً ذوق چندانی برای مطالعه این بخش نداشته باشید؛ اما خوشبختانه تمامی شرکت‌های تولیدکننده گوشی هوشمند به‌نوعی در حال مشکل داغی در نماینده‌های پرچم‌دار خود هستند و هریک ترفند خاص خود را اجرا می‌کند. بنابراین، مشاهده تلاش موتورولا یا شاید بهتر باشد بگوییم «لنوو» برای کنترل دمای پردازنده اج ۳۰ پرو قطعاً تماشایی خواهد بود.

تراشه Snapdragon 8 Gen 1 برپایه لیتوگرافی ۴ نانومتری و نودهای سامسونگ توسعه یافته است. این تراشه ۸ هسته‌ای از یک هسته Cortex-X2، سه هسته Cortex-A710 و چهار هسته Cortex-A510 بهره می‌برد که به‌ترتیب در فرکانس‌های ۳، ۲٫۵ و ۱٫۸ گیگاهرتز فعالیت می‌کنند. درکنار این تراشه، موتورولا اج ۳۰ پرو از ۸ یا ۱۲ گیگابایت رم نیز استفاده می‌کند که ازطریق ویژگی RAM Boost تا ۳ گیگابایت دیگر افزایش‌پذیر خواهد بود.

جمع‌بندی و مقایسه موتورولا اج ۳۰ پرو با رقبا

گوشی هوشمند اج ۳۰ پرو موتورولا پرچم‌داری تمام‌عیار نیست و به‌وضوح جای خالی مدلی با عنوان اولترا یا اسمی فراتر از «پرو»، احساس می‌شود. موتورولا برای کاهش هزینه‌ها و مقرون‌به‌صرفه‌کردن پرچم‌دار خود استفاده از فلز به‌عنوان فریم را کنار گذاشته است و در مجموعه‌دوربین نیز نبود دوربین تله‌فوتو به‌شدت احساس می‌شود؛ اما این کاستی‌ها سبب نشده است بخش‌هایی مثل صفحه‌نمایش، اسپیکر و و عملکرد سخت‌افزاری دستگاه دستخوش تغییراتی به‌منظور کاهش هزینه‌ها شوند. بنابراین، اج ۳۰ پرو با‌‌توجه‌‌به ‌قیمت خود پرچم‌داری شایسته و قدرتمند به‌شمار می‌رود.

تمامی کم‌و‌کاستی‌های اج ۳۰ پرو را با وجود تجربه فوق‌العاده‌ای که دراختیار کاربر قرار می‌دهد، می‌توان نادیده گرفت؛ به‌جز قیمت آن. درحقیقت با برچسب قیمتی پرچم‌دار موتورولا، می‌توانید شیائومی ۱۲ را بخرید و حتی مبلغ زیادی در جیبتان بماند. افزون‌براین، نبود لوازم جانبی کافی برای نماینده موتورولا می‌تواند به کاهش ارزش خرید آن کمک کند؛ اما اگر این فاکتورها برایتان مطرح نیست و قصد دارید محصولی خاص، شیک و سریع را داشته باشید، قطعاً اج ۳۰ پرو یکی از بهترین گزینه‌ها به‌شمار می‌رود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.