نقد و بررسی وان پلاس 10 پرو
نقد و بررسی وان پلاس 10 پرو

وان‌پلاس ۱۰ پرو نه آثاری از غول‌کش‌های سابق را دارد و نه در حد و اندازه‌های یک غول واقعی ظاهر می‌شود. وان‌پلاس چند سال پیش استراتژی «غول‌کشی» را کنار گذاشت و تصمیم گرفت تا به‌جای جنگیدن با پرچم‌داران هزار دلاری با سلاح «برچسب قیمتی اقتصادی»، خود به جرگه‌ی آن‌ها ملحق شود. وان‌پلاس ۱۰ پرو یکی از نتایج همین افکار است؛ پرچم‌داری که با برچسب قیمتی ۹۰۰ دلاری (یا حدود ۳۰ میلیون تومان)، اکنون در ردیف دستگاه‌هایی همچون گلکسی S22 پلاس یا آیفون ۱۳ قرار دارد.

صفحه‌نمایش OLED و سریع، بدنه‌ی شیشه‌ای، تراشه‌ی پرچم‌دار، دوربین‌های چند ۱۰ مگاپیکسلی و جدیدترین نسخه‌ی اندروید؛ وان‌پلاس ۱۰ پرو روی کاغذ، تمام ویژگی‌های لازم برای بدل‌شدن به یک پرچم‌دار تمام‌عیار را در دل خود دارد؛ اما آیا گردآوری قطعات هم‌تراز پرچم‌داران دیگر در یک بدنه، می‌تواند موفقیت محصول جدید وان‌پلاس را تضمین کند؟

طراحی و کیفیت ساخت وان پلاس 10 پرو

وان‌پلاس در سال‌های گذشته، زبان طراحی پرچم‌دارش را مدام تغییر داده‌ است؛ به‌طوری که به‌سختی می‌توان پیوستگی و ارتباط خاصی را میان نسل‌های اخیر یافت. چینی‌ها امسال با الهام‌گرفتن از سبک طراحی منحصربه‌فرد گلکسی S21 اولترا، بار دیگر، پرچم‌دارشان را به زیر تیغ جراحی برده و وان‌پلاس ۱۰ پرو را به «برآمدگی دوربین یکپارچه با فریم» مزین کرده‌اند تا بدین‌ترتیب محصول گران‌قیمتشان را از خیل عظیم گوشی‌های هوشمندی متمایز سازند که روزانه روانه‌ی بازار می‌شوند.

برآمدگی دوربین وان‌پلاس ۱۰ پرو انحنای یکسانی با فریم دستگاه دارد؛ گویی این تکه‌ی مربعی، با فریم آلومینیومی گوشی ساختاری یکپارچه را تشکیل داده‌اند؛ اما در حقیقت، طراحان وان‌پلاس، برای ساخت آن، از سرامیک استفاده کرده‌اند؛ سرامیکی که به‌مدت ۹۶ ساعت، حرارت ۱۴۰۰ درجه‌ی سلسیوس را تحمل کرده، برای براق‌شدن، بیش‌از ۶۰ ساعت صیقل خورده و دربرابر خوردگی، تا ۳۰ درصد مقاوم‌تر از فولاد ضدزنگ است.

روی برآمدگی براق و مشکی وان‌پلاس ۱۰ پرو چهار حفره به‌چشم می‌خورد که از مجموعه‌ی دوربین سه‌گانه و فلش LED دستگاه میزبانی می‌کنند، از سوی دیگر لوگوی HASSELBLAD نیز همکاری دو شرکت برای ارتقای عملکرد دوربین‌ها را گوشزد می‌کند. درون حفره‌ی فلش LED عبارت «P2D 50T» نیز حک شده است که به «Phone 2nd generation, 50MP, triple-lens» اشاره می‌کند و رمز و راز خاصی را در پسِ خود ندارد.

پنل پشتی وان پلاس 10 پرو از جنس Gorilla Glass 5 است و مانند محصولاتی همچون شیائومی ۱۲ پرو، بافت نرم و مات ویژه‌ای سطح خود دارد؛ این بافت، حس‌وحال خوشایندی را به کاربر انتقال می‌دهد و لکه یا چربی دست را نیز به‌سختی به خود می‌گیرد. انحنای لبه‌های پنل پشتی و فریم به‌جاگیری بسیار خوب دستگاه روی دست کمک می‌کند؛ اما بر اثر مات‌بودن بدنه، گوشی گاهی از روی دست سُر می‌خورد.

وان‌پلاس ۱۰ پرو در رنگ‌های مشکی و سبز به‌فروش می‌رسد که از بین آن‌ها، مدل مشکی، به‌لطف یکپارچگی رنگ بدنه با برآمدگی دوربین، بسیار زیبا و جذاب به‌نظر می‌رسد. بافت پنل پشتی پرچم‌دار وان‌پلاس به‌گونه‌ای است که هنگام برخورد پرتوهای نور، می‌درخشد.

پرچم‌دار وان‌پلاس با وجود ابعاد نمایشگر نزدیک یا برابر با گلکسی S22 اولترا و آیفون ۱۳ پرو مکس، وزن کمتر (۲۰۱ گرم دربرابر ۲۲۸ و ۲۴۰ گرم) و عرض کمتری (۷۳٫۹ دربرابر ۷۷٫۹ و ۷۸٫۱ میلی‌متر) نسبت به رقبایش دارد و همین موضوع بر ارگونومی آن می‌افزاید. صفحه‌نمایش وان‌پلاس ۱۰ پرو با ابعاد ۶٫۷ اینچی، لبه‌های خمیده و حاشیه‌های باریک، ۹۰ درصد از نمای مقابل دستگاه را دراختیار دارد؛ از این پنل، پوششی از جنس Gorilla Glass Victus محافظت می‌کند.

ما در دسترسی به کلیدهای فیزیکی وان‌پلاس ۱۰ پرو با مشکل خاصی مواجه نشدیم؛ اسلایدر اعلانات و کلید پاور در لبه‌ی سمت راست و کلید کنترل صدای وان‌پلاس ۱۰ پرو در لبه‌ی سمت چپ فریم قرار دارند. وجود اسلایدر اعلانات از نخستین مدل‌های وان‌پلاس تاکنون، جزو ویژگی‌های کلیدی‌شان بوده است؛ با این اسلایدر می‌توان به‌راحتی بین سه‌حالت عادی، ویبره و سایلنت سوئیچ کرد. امیدواریم که چنین قابلیتی را غیر از آیفون و وان‌پلاس، در گوشی‌های هوشمند برندهای دیگر نیز ببینیم.

وان‌پلاس گوشی پرچم‌دارش را در بازار آمریکا و تحت شبکه‌ی مخابراتی T-Mobile، با گواهی IP68 به‌فروش می‌رساند؛ اما در باقی مناطق دنیا، از گواهی IP برای مقاومت دربرابر آب و گردوغبار خبری نیست. از سوی دیگر ویدئوهایی از مقاومت اندک بدنه‌ی وان‌پلاس ۱۰ پرو مقابل خم‌شدن در فضای وب منتشر شده است؛ متأسفانه ما امکان راستی‌آزمایی این موضوع را نداشتیم و پیشنهاد می‌کنیم که شما نیز در صورت خرید وان‌پلاس، به‌دنبال یافتن حقیقت نباشید!

صفحه‌نمایش و اسپیکر وان پلاس 10 پرو

صفحه‌نمایش ۶٫۷ اینچی وان‌پلاس از پنل OLED با نسبت تصویر ۲۰:۹ و رزولوشن ۳۲۱۶ × ۱۴۴۰ پیکسل بهره می‌برد. وضوح +QHD، تراکم پیکسلی بسیار عالیِ ۵۲۵ پیکسل‌براینچی را برای نمایش تصاویری شفاف و خوانا فراهم می‌آورد؛ البته از منوی تنظیمات گوشی می‌توان وضوح تصویر را بین حالت‌های QHD+، +FHD و پویا (برای جابه‌جایی خودکار بین دو وضوح یادشده) انتخاب کرد. خود دستگاه به‌طور پیش‌فرض روی حالت خودکار تنظیم شده است؛ اما پیشنهاد می‌کنیم برای ارتقای عملکرد در بازی‌ها و کاهش مصرف باتری، از حالت +FHD‌ استفاده کنید.

نمایشگر وان‌پلاس ۱۰ پرو به‌لطف پشتیبانی از رنگ‌هایی با عمق ۱۰ بیت، قابلیت نمایش یک میلیارد رنگ را دارد که ۶۴ برابرِ رنگ‌های قابل‌نمایش در پنل‌های ۸ بیتی است، این پنل از محتوای HDR با استاندارد +HDR10 نیز پشتیبانی می‌کند. بهره‌گیری از فناوری LTPO 2.0 به صفحه‌نمایش وان‌پلاس ۱۰ پرو اجازه می‌دهد تا بسته به محتوای در حال نمایش، امکان تغییر نرخ نوسازی در بازه‌ی یک تا ۱۲۰ هرتز را داشته باشد؛ اما استراتژی وان‌پلاس در تغییر نرخ نوسازی، به‌اندازه‌ی رقبا کارآمد نیست.

هنگامی که صفحه‌نمایش از سوی کاربر لمس می‌شود، نرخ نوسازی به ۱۲۰ هرتز افزایش می‌یابد، از سوی دیگر، وجود المان‌های متحرک درون محتوای در حال نمایش نیز نرخ نوسازی را افزایش می‌دهد. وان‌پلاس ۱۰ پرو اپلیکیشن‌هایی همچون دوربین، Play Store و Google Photos را حداکثر با نرخ نوسازی ۶۰ هرتز اجرا می‌کند، ویدئوهای ۲۴ یا ۳۰ فریم‌برثانیه را با نرخ نوسازی ۳۰ هرتز و ویدئوهای ۶۰ فریم‌برثانیه یا بالاتر را با نرخ نوسازی ۶۰ هرتز پخش می‌کند؛ درحالی‌که خود گوشی قابلیت ضبط ویدئوهای ۱۲۰ فریم‌برثانیه را دارد!

نرم افزار و رابط کاربری وان پلاس 10 پرو

در زمان‌های نه‌چندان دور، گوشی‌های وان‌پلاس با ترکیبی متعادل از اندروید خالص و قابلیت‌های شخصی‌سازی جانبی، یکی از بهترین تجربه‌های نرم‌افزاری را میان دستگاه‌های اندرویدی ارائه می‌دادند؛ اما از زمانی‌که تصمیم گرفته شد تا OxygenOS وان‌پلاس با ColorOS شرکت هم‌خانواده‌ی اوپو ترکیب شود، همه‌چیز رو به تغییر گذاشت.

رابط کاربری وان‌پلاس اکنون ملغمه‌ای از OxygenOS و ColorOS را در بطن خود دارد؛ بسیاری از بخش‌ها مانند آیکون‌ها و منوی تنظیمات از گوشی‌های اوپو گرفته شده‌اند، برخی بخش‌ها مثل قابلیت Shelf، یاد و خاطره‌ی دوران قدیم وان‌پلاس را در ذهن تداعی می‌سازد و برخی المان‌ها نیز به اندروید خالص شباهت دارند.

نرم‌افزار وان‌پلاس ۱۰ پرو مانند نسل‌های قبلی، سریع و روان است؛ اما دیگر جان‌مایه‌ی اندروید خالص را در وجود گوشی حس نخواهید کرد. وان‌پلاس ۱۰ پرو با اندروید ۱۲ و OxygenOS 12.1 وارد بازار شد و قرار است که سه به‌روزرسانی سیستم‌عامل را نیز دریافت کند.

کاربران وان‌پلاس ۱۰ پرو هم‌اکنون می‌توانند به‌موجب همکاری گوگل و وان‌پلاس، نسخه‌ی بتای اندروید ۱۳ و OxygenOS 13 را روی گوشی خود تجربه کنند. از طرف دیگر ظاهراً، وان‌پلاس هم صدای نارضایتی کاربران را شنیده و قرار است تا با به‌روزرسانی جدید، رابط کاربری را به اندروید خالص نزدیک‌تر کند.

سخت افزار، تجربه بازی و عمر باتری وان پلاس 10 پرو

وان‌پلاس ۱۰ پرو به‌تبعیت از عموم پرچم‌داران اندرویدی نیمه‌ی نخست سال ۲۰۲۲، از Snapdragon 8 Gen 1 قدرت می‌گیرد؛ تراشه‌ی پرحاشیه‌‌‌ای که با لیتوگرافی ۴ نانومتری سامسونگ تولید می‌شود و بحث درباره‌ی داغ‌شدن و بهینه‌نبودن آن به‌اندازه‌ای است که در نهایت کوالکام ناچار شد تا تولید نسخه‌ی بهبودیافته‌ از تراشه‌ی اولیه را به شرکت TSMC سفارش دهد؛ تراشه‌ای موسوم به Snapdragon 8+ Gen 1 که قلب تپنده‌ی پرچم‌داران نیمه‌ی دوم سال خواهد بود.

تراشه‌ی Snapdragon 8 Gen 1 از سه کلاستر، شامل کلاستر تک هسته‌ای Cortex-X2 با فرکانس ۳٫۰ گیگاهرتز، کلاستر سه هسته‌ای Cortex-A710 با فرکانس ۲٫۵ گیگاهرتز و کلاستر چهار هسته‌ای Cortex-A510 با فرکانس ۱٫۸ گیگاهرتز به‌عنوان CPU‌ استفاده می‌کند. کوالکام ادعا می‌کند پردازنده‌ی مرکزی تراشه‌ ۲۰ درصد عملکرد سریع‌تر یا ۳۰ درصد مصرف انرژی کم‌تر را نسبت به نسل گذشته به‌ارمغان می‌آورد.

تراشه‌ی پرچم‌دار کوالکام از ماژول Adreno 730 برای انجام پردازش‌های گرافیکی قدرت می‌گیرد؛ شرکت سازنده می‌گوید گرافیک جدیدش می‌تواند ۳۰ درصد عملکرد بهتر یا ۲۵ درصد مصرف انرژی کمتر در مقایسه‌با نسل قبلی را ارائه دهد. Snapdragon 8 Gen 1 از موتور پردازش هوش مصنوعی نسل هفتمی بهره می‌برد و براساس ادعای کوالکام تا ۴ برابر در پردازش‌های AI سریع‌تر از نسل گذشته عمل می‌کند.

جمع‌بندی و مقایسه وان پلاس 10 پرو با رقبا

وان‌پلاس ۱۰ پرو چه روی کاغذ، چه در عمل، بسیاری از ویژگی‌های موردنیاز برای بدل‌شدن به یک پرچم‌دار تمام‌عیار را دارد؛ صفحه‌نمایش OLED با نرخ نوسازی متغیر و رنگ‌های فوق‌العاده دقیق، عملکرد بسیار پایدار، شارژدهی بسیار خوب و شارژر سریع ۸۰ واتی از جمله‌ی کلیدی‌ترین نقاط قوت پرچم‌دار وان‌پلاس به‌شمار می‌آیند.

در سوی دیگر میدان، رابط کاربری OxygenOS حس‌وحال سابق را در دل ندارد، عملکرد دوربین به‌ویژه در تاریکی، هم‌سطح بهترین‌های بازار نیست و گواهی IP68 نیز برای دستگاه‌های خارج از بازار آمریکا دریافت نشده است.