آنر X8 دستگاهی میانرده متعلق به چینیها است که پس از غیبتی نسبتاً طولانی دوباره در بازار ایران حضور پیدا کردهاند. هواوی برند آنر را با رؤیای کسب جایگاه بزرگترین تولیدکننده گوشیهای هوشمند در سال ۲۰۱۳ تأسیس کرد؛ برندی که با شعار تولید محصولی جوانپسند وارد رقابت بازار تلفنهای همراه شد و توانست در مدتی کوتاه به دستاوردهای وسیعی در بازار چین دست پیدا کند. یکی از دلایل عمده موفقیتهای این برند را میتوان عرضه محصولاتی میانرده و بعضاً پرچمدار با قیمتی مقرونبهصرفه عنوان کرد.
آنر موفقیتهای خود را با ورود به بازارهای جهانی تکرار کرد و رکوردهای فروش را یک به یک جابهجا کرد تا اینکه شرکت مادر یعنی هواوی با تحریمهای ایالات متحده مواجه شد؛ اتفاقی که هواوی و آنر را وارد چالش بزرگی کرد؛ بهطوریکه پس از گذشت یک سال غول چینی تصمیم به فروش برند آنر گرفت تا صدمه کمتری به آن وارد شود. آنر پس از تغییر مالکیت میتوانست از سرویسهای گوگل نیز استفاده کند.
پس از تصمیم هواوی مبنی بر فروش برند آنر بهمنظور جلوگیری از کاهش فروش آن، این برند همانند ققنوسی دوباره از خاکستر برخاست و با دریافت مجوز برای عرضه مجدد دستگاههای خود بههمراه سرویسهای گوگل، برای ورود قدرتمندتر خود به بازارهای خارج از چین برنامهریزی کرد.
حال، همزمان با ورود دوباره آنر به بازار ایران، گوشی هوشمند آنر X8 زیر و بم آن را بررسی کنیم. این دستگاه درحالحاضر در بازه قیمتی ۵٫۵ میلیون تا ۵٫۸ میلیون تومان و در ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت به همراه رم ۶ گیگابایتی بهفروش میرسد؛ البته پیش از شروع باید خاطرنشان کنیم که آنر X8 دستگاهی متفاوت از آنر 8X است و دو مدل مجزا بهشمار میروند.
طراحی و کیفیت ساخت آنر X8
آنر در طراحی X8 وسواس بسیاری به،خرج داده است؛ بهطوریکه در نگاه اول تصور قیمتی ۸ تا ۹ میلیون تومانی را از آن خواهید داشت؛ اما این پایان راه نیست و با اولین لمس کیفیتی مثالزدنی را حس خواهید کرد. با اینکه پنل پشتی و فریم تماماً از پلاستیک ساخته شدهاند؛ همچنان حس و حال ردهبالایی را به کاربر منتقل میکنند. دوربین چهارگانه به زیبایی در قابی مربعی قرار گرفته که این طراحی در کنار تختبودن فریم دستگاه، تصویری از آیفون ۱۳ پرو را در ذهنمان تداعی میکند.
بدنه مستعد جذب اثر انگشت نیست، اما اگر دستتان عرق میکند باید در لمس قاب دوربین محتاط باشید؛ چراکه به دلیل براق بودن این بخش، بهشدت پتانسیل کثیف شدن و زشت کردن ظاهر دستگاه را دارد. بیرونزدگی دوربین نیز شامل دو مرحله میشود؛ بدین صورت که یکبار قاب دوربین و سپس خود لنزها بیرونزدگی جزئی را تجربه میکنند؛ دقیقاً مشابه آیفون ۱۳ پرو. برخلاف ظاهر آینهای شکل و لبههای تراش خورده، جنس این قسمت نیز همچنان از پلاستیک است اما بهطور کلی ظاهر زیبایی دارد.
چشم نوازی و جذابیت آنر X8 با روشن کردن آن دوچندان نیز میشود. چراکه حاشیه صفحهنمایش بهشکل خیرهکنندهای کم است؛ بهطور دقیقتر حاشیههای سمت راست و چپ نمایشگر آنر X8 تنها ۱٫۱ میلیمتر اندازهگیری میشوند و این عدد در حاشیه بالای دستگاه به ۱٫۱۵ میلیمتر میرسد. پرواضح است که همانند دیگر دستگاههای اندرویدی میانرده، حاشیه قسمت پایین نمایشگر بیشتر از سه ضلع دیگر خواهد بود؛ اما همچنان به واسطه کاهش حاشیهها پنل ۶٫۷ اینچی دستگاه بیش از ۸۹ درصد (۹۳٫۶ درصد به گفته سایت رسمی آنر) از قسمت جلوی دستگاه را بهخود اختصاص میدهد. دوربین ۱۶ مگاپیکسلی سلفی نیز در روزنهای در قسمت بالای صفحهنمایش قرار دارد و بالاتر از آن نیز حفرههای بلندگوی تماس بهچشم میخورند که برای کاهش حاشیه نمایشگر به بالای آن منتقل شدهاند.
نمایشگر میانرده آنر از نرخ نوسازی ۹۰ هرتز و وضوح ۲۳۸۸ × ۱۰۸۰ پیکسل بهره میبرد و به دو فناوری Smart Resolution و Dynamic Refresh rate نیز مجهز شده که در بخش نمایشگر بهطور مفصل به شرح آنها خواهیم پرداخت. نمایشگر با لایهای از گوریلا گلس با نسخه نامعلوم محافظت میشود که خوشبختانه آنر برای محافظت اولیه بیشتر، به صورت پیشفرض محافظی پلاستیکی نیز روی آن قرار داده است.
بدنه آنر X8 تنها ۷٫۵ میلیمتر ضخامت دارد که البته شامل برآمدگی دوربین نمیشود. وزن دستگاه نیز به دلیل استفاده از پلاستیک ۱۷۷ گرم اندازهگیری میشود. با در نظر گرفتن این موارد و همچنین نسبت صفحه ۱۹:۹٫۹ و صدالبته لبههای تخت، با دستگاهی خوشدست مواجه هستیم که ثبات بالایی دارد. البته بلندی نمایشگر باعث میشود تا در زمان کار با یک دست به ویژگی One-Handed mode احتیاج پیدا کنید.
در پایان قسمت طراحی نیز باید به دکمههای افزایش/کاهش صدا و دکمه قفل اشاره کنیم که در لبه سمتراست قرار گرفتهاند و حتی برای دستهای کوچک نیز بهراحتی قابل دسترسی هستند. حسگر اثر انگشت با دکمه قفل یکپارچه شده و از سرعت و دقت خوبی نیز برخوردار است؛ اما در سمت مخالف تنها شیار سیمکارت دوگانه مشاهده میشود که البته محفظه حافظه microSD را با خود بههمراه ندارد. درگاه USB-C، خروجی بلندگو، حفره میکروفون و جک ۳٫۵ میلیمتری هدفون نیز در لبه پایین دستگاه قرار گرفتهاند.
نمایشگر و اسپیکر آنر X8
نمایشگر ۶٫۷ اینچی آنر X8 از وضوح ۱۰۸۰ × ۲۳۸۸ پیکسل بهره میبرد و محتوای آن نیز ۹۰ بار در ثانیه بهروزرسانی میشود. با در نظر گرفتن اندازه نمایشگر و وضوح آن به چگالی پیکسلی ۳۹۱ پیکسل در هر اینچ میرسیم که عدد بسیار مناسبی برای گوشیهای هوشمند به شمار میرود. آنر در زمان معرفی این دستگاه، تنها به ذکر مشخصات کلی نمایشگر اعم از وضوح و اندازه نمایشگر به همراه نرخنوسازی و حاشیههای آن بسنده کرده و اطلاعات بیشتری در اختیارمان قرار نداده است.
نرمافزار و رابط کاربری آنر X8
آنر برای میانرده جذاب خود از نسخه ۴٫۲ رابطکاربری اختصاصی Magic UI استفاده کرده که اندروید ۱۱ را اجرا میکند. در زمان استفاده از پوسته آنر، انیمیشنها و جلوههای نرمی را تجربه خواهید کرد؛ اما همچنان احتمال لگ و کندی در زمان چرخش صفحه یا ورود به بخش Discovery گوگل یا حتی خروج از برنامه، وجود دارد. سطح امکانات تعبیهشده بههمراه آنر X8 را مناسب ارزیابی میکنیم؛ امکاناتی مانند تغییر پروفایل رنگی برای تنظیم دمای رنگی موردعلاقه یا ویژگیهایی مثل eBook Mode و Dark Mode که عموماً برای کاهش آسیب به چشم در زمان مطالعه یا کار با دستگاه در شب، کاربرد دارند. البته باید یادآور شویم که به دلیل استفاده از پنل LCD، استفاده از حالت دارک مود به بهبود عمر باتری و کاهش مصرف انرژی کمکی نخواهد کرد.
خوشبختانه آنر پس از جدایی از هواوی موفق شده است تا باری دیگر از وجود سرویسهای گوگل بهرهمند شود. از این رو طیف وسیعی از سرویسهای اهالی مانتنویو را در قالب پوشهای با نام Google در صفحه اصلی مشاهده میکنید که شامل سرویسهایی چون یوتیوب، گوگل، جیمیل، گوگل مپس و تعدادی دیگر میشود. همانند دیگر دستگاههای مجهز به سرویسهای گوگل در آنر X8 نیز با وجود گالری اختصاصی آنر، شاهد وجود برنامه Photos گوگل نیز هستیم که این دوگانگی درنهایت منجر به سردرگمی کاربر خواهد شد. چنین شرایطی برای برنامه Email نیز برقرار است.
موارد آزاردهندهای نیز در رابطکاربری Magic UI وجود دارد که ممکن است کمی تجربه استفاده از دستگاه را ناخوشایند کند. دو مورد از آزاردهندهترین موارد را میتوانیم نبود Double tap to wake/lock برای روشنکردن نمایشگر با دو بار ضربه روی صفحه و نبود امکان دسترسی به اعلانات ازطریق پایین کشیدن انگشت از مرکز صفحه اشاره کرد؛ از این رو برای نمایش اعلانات حتماً باید با کمک دست دیگر خود، نوار وضعیت بالای نمایشگر را لمس کنید. علاوهبراین ممکن است در زمان فراخوانی اعلانات با دو انگشت، پنل Quick Settings با باگ مواجه شده و تنها نیمی از آن نمایش داده شود؛ البته با برداشتن دو انگشت باگ برطرف خواهد شد.
افزونبر موارد ذکرشده، امکان ورود به تنظیمات لانچر ازطریق نگهداشتن انگشت در قسمت خالی صفحه وجود ندارد و حتماً باید روی صفحه Pinch کنید (نیشگون صفحه). همچنین پروسه دشوار افزودن و حذف ویجت، نبود App Drawer و گزینههای محدود شخصیسازی لانچر، از دیگر معایب بهشمار میرود. در انتهای بخش نرمافزار و رابطکاربری نیز باید به مدتزمان موردنیاز برای نگهداشتن دکمه قفل و نمایش گزینههای ریستارت/خاموش کردن دستگاه اشاره کنیم که دو برابر بیشتر از حالت نرمال و معادل چهار ثانیه است!
عملکرد، تجربهی بازی و باتری آنر X8
آنر X8 همانند برادر بزرگتر خود یعنی آنر X9، به تراشه Snapdragon 680 بهمنظور تأمین قدرت پردازشی خود مجهز شده است؛ تراشهای ۶ نانومتری که از ۲ کلاستر متشکل از ۸ هسته پردازشی بهره میبرد که کلاستر قدرتمند و کممصرف بهترتیب شامل ۴ هسته ۲٫۴ گیگاهرتزی Cortex-A73 و ۴ هسته ۱٫۹ گیگاهرتزی Cortex-A53 میشوند. بهمنظور انجام چندوظیفگی بهتر، چینیها برای X8 از رمی ۶ گیگابایتی از نوع LPDDR4X استفاده کردهاند که برای یک گوشی میانرده کافی بهنظر میرسد؛ اما بهتر بود که پیکربندی دیگری نیز با رم ۸ گیگابایت وجود داشت تا حق انتخاب بیشتری به کاربر داده شود. پردازنده گرافیکی Adreno 610 نیز پردازنده مرکزی را در زمینه پردازشهای سهبعدی و گرافیکمحور همراهی میکند.
جمعبندی و مقایسه آنر X8 با رقبا
آنر X8 را میتوانیم نمودی از توازن در زمینه تولید گوشی هوشمند بدانیم؛ بهطوری که با وجود اقتصادی بودن دستگاه، هیچیک از بخشهای آن فدای قسمتی دیگر نشده است که همین موضوع ارزش خرید آن را افزایش میدهد. طراحی یکی از نقاط قوت دستگاه بهشمار میرود و قدرت سختافزاری نیز برای کارهای روزمره کافی بهنظر میرسد. البته از دیدگاه دیگری همین مورد را میتوان بهعنوان نقطهضعفی برای دستگاه درنظر گرفت؛ چراکه آنر برای رسیدن به توازن کافی تقریباً در هیچیک از موارد نسبت به رقبای همرده و همقیمت خود برتری کامل ندارد.