بالاخره اولین محصول شرکت ناتینگ (Nothing) راهی بازار شد؛ اما آیا میانرده ناتینگ ارزش اینهمه توجه را دارد؟ با بررسی ناتینگ فون ۱ همراه ما باشید. در بازار بزرگ تلفنهای همراه یا بهطور دقیقتر گوشیهای هوشمند، شرکتهای جدید و نوظهور بهسختی میتوانند جایگاهی درخور بهدست بیاورند. دلیل این اتفاق هم واضح است. بزرگان این صنعت اعم از اپل، سامسونگ و… با ارائه سرویسهای جذاب و پشتیبانی فوقالعاده از سختافزار خود، عرصه را برای بازیگران جدید بهشدت تنگ کردهاند. درحقیقت برند جدید باید آنقدر متفاوت باشد تا حداقل بتواند برای مدت کوتاهی سروصدا بهپا کند.
شرکت بریتانیایی ناتینگ نیز با دانستن این امر، اولین گوشی هوشمند خود را تبلیغات فراوانی راهی بازار کرده است. محصولی جذاب و درعینحال متفاوت که خوبی توانسته برای مدتی طولانی، توجه طیف وسیعی از کاربران، روزنامهنگاران و فعالان صنعت گوشیهای هوشمند را به خود معطوف کند. مشخصههای اصلی ناتینگ فون ۱ در دو مورد خلاصه میشود: استفاده از المانی جدید در طراحی دستگاه و بهرهمندی از کیفیت ساخت بالا. این موارد درحالی رنگوبوی واقعیت بهخود گرفتهاند که قیمت تمامشده دستگاه برای مدل پایه تنها ۴۰۰ دلار است؛ بازهای «حساس و چالشبرانگیز» برای شرکتهای تولیدکننده و «پرطرفدار» برای خریداران.
طراحی و کیفیت ساخت ناتینگ فون ۱
قطعاً اولین عامل برای جذب مخاطب بهسوی هر محصولی، طراحی ظاهری آن خواهد بود و گوشیهای هوشمند نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بهتعبیر دیگر، دستگاهی کارآمد نمیتواند در کالبدی زشت با ترکیبی ناهمگون به فروش مناسبی دست پیدا کند. ازاینرو باتوجهبه «اولین» بودنِ ناتینگ فون ۱، نگاهی ویژه به طراحی دستگاه احساس میشود. شرکت مذکور بهخوبی موفق شده است تا ازپسِ طراحی محصولی جذاب بربیاید و دستگاهی را روانه بازار کند که هر کاربری با در دست گرفتن آن تنها و تنها حس کیفیت را تجربه کند.
البته قسمت عمده این تجربه خوب را باید مدیون اپل باشیم. پیشازاین با فریم و صفحهنمایش تخت، دوربینهای دایرهای بزرگ و بیرونزده، حاشیههای نمایشگر یکسان و حتی دکمه قفل بزرگ آشنا شده بودیم و این ترکیب در ناخودآگاهمان باکیفیت مترادف شده بود. درحقیقت طراحان ناتینگ با زیرکی و با استفاده از عناصر برنده آیفون، احتمال شکست محصول خود درزمینه طراحی را بهحداقل رساندهاند. با این تفاسیر، بریتانیاییها برای موفقیت اولین گوشی هوشمند خود راه چندان سختی را در پیش نخواهند داشت و تنها با شفاف (Transparent) کردن شیشه پشت دستگاه، موفق به ایجاد وجه تمایزی با محصول اپل شدهاند.
برخی از بخشهای سختافزاری قابلمشاهده در پشت دستگاه درحقیقت قطعات واقعی آن هستند و برخلاف محصولاتی چون می ۹ اکسپلورر، از لایهای فیک برای نمایش قطعات استفاده نشده است. البته بهدلیل محدودیت نمایش بسیاری از بخشها، قسمت عمده با لایههای پلاستیکی پوشانده شدهاند؛ اما طراحان ناتینگ همین کار را نیز با تبحر انجام دادهاند و با ایجاد بُعد در این بخش، ظاهری سهبعدی ایجاد کردهاند.
متأسفانه در جعبه دستگاه خبری از کاور محافظ نیست و باتوجهبه جدید بودن برند، پیداکردن قابی مناسب برای آن نیز امری دشوار خواهد بود. بااینحال، خوشبختانه ناتینگ با قرار دادن محافظی پلاستیکی، اما باکیفیت روی صفحهنمایش، حداقل برای مدتی کوتاه کاربر را از خرید گلس محافظ که آن هم در بازار لوازم جانبی ایران یافت نمیشود، بینیاز کرده است.
رابط Glyph ناتینگ فون ۱
در ابتدای متن و درکنار کیفیت ساخت بالا، به مورد دیگری نیز تحت عنوان «المانی جدید در طراحی» اشاره کردیم؛ المانی که ناتینگ آن را Glyph نامگذاری کرده است. Gylph به تفسیر ویکیپدیا، در لغت به «تصویر یک نماد در یک سامانه نوشتاری» گفته میشود. هدف ناتینگ از کنارهم قراردادن این خطوط و اشکال مشخص نیست. شاید هم هیچ (Nothing) معنیای درپسِ این شکل نباشد.
Glyph را مجموعهای ۹۷۲ تایی از LEDهای بسیار کوچک تشکیل میدهند که در زمان دریافت اعلان یا تماس جدید، همگام با ریتم صدای زنگ بهصورت چشمکزن روشن خواهند شد. علاوهبرای،ن LEDهای شکل پایین در زمان اتصال شارژر، میزان شارژ باتری را نمایش میدهند و درصورت فراخوانی دستیار صوتی گوگل نیز ظاهری مشابه اکولایزر صدا را بهخود خواهد گرفت.
درحقیقت تنها زمانی میتوانید از ویژگیهای گلیف بهرهمند شوید که گوشی بهصورت Face Down یا روبهپایین روی میز یا سطح صاف دیگری باشد. در زمان استفاده از ویژگی Battery Share (شارژ بیسیم دیگر دستگاه) نیز LED بزرگ وسط روشن خواهد شد و شروع شارژ بیسیم را اطلاعرسانی خواهد کرد.
قطعاً رابط گلیف، مملو از حُسن و ویژگیهای مثبت خواهد بود؛ اما دراینبین ضعفهای مختلفی نیز وجود دارد که احتمال استفاده از آن بهصورت طولانیمدت را کاهش میدهد. برای مثال، حتی درصورت قرار دادن روبهپایین دستگاه، ممکن است اعلانی را از دست بدهید و برای بررسی آن مجبور به برگرداندن گوشی و روشن کردن صفحه بشوید.
علاوهبراین، وجه تمایز اعلانات تنها به ریتم چشمکزدن LEDها (براساس صدای اعلان) محدود میشود و راهی برای تشخیص اپلیکیشن ازطریق گلیف وجود ندارد. در گذشته، شرکتهایی مانند سامسونگ از LEDهای RGB برای نمایش اعلانات استفاده میکردند و از این طریق امکان شخصیسازی و قراردادن رنگی خاص برای اپلیکیشن مدنظر کاربر را فراهم میکردند.
مجهزشدن پنلهای OLED به ویژگی نمایشگر همیشهروشن (Always on Display) اتکای کاربر به گلیف را تا حد زیادی کاهش میدهد. درنتیجه، گلیف با وجود پتانسیل فراوان، پس از مدتی جز جلب توجه در تاریکی و جمع کردن دوستان دور یکدیگر، کارایی دیگری نخواهد داشت. در نظر داشته باشید که با وجود امکان تغییر سطح روشنایی گلیف، تنظیم آن بهصورت خودکار و براساس نور محیط وجود ندارد؛ ازاینرو، احتمالاً با مشکل شدت بالای نور در تاریکی یا کمنور بودن آن در طول روز مواجه خواهید شد.
باوجوداین، گلیف نور امیدی بر پیکره بیجانِ نوآوری در طراحی گوشیهای هوشمند تابیده است و میتواند به نقطه آغازی برای فاصله گرفتن از ظاهر خشک و بیروح محصولاتِ این دسته تبدیل شود. علاوهبراین، طراحی ناتینگ را میتوان از جنبه دیگری نیز بررسی و با دید دیگری به آن نگاه کرد.
گلیف میتواند بیانکننده این تفکر باشد که تفاوتی میان قراردادن دستگاه به پشت یا به رو نیست و در هر حالت اعلانات جدید به شما یادآوری خواهد شد. همچنین، شخصیسازی گلیف به کاربر این امکان را میدهد تا با منحصربهفرد کردن ظاهر گوشی هوشمند خود، بیشازپیش آن را بخشی از خود بداند.
جمعبندی و مقایسه ناتینگ فون ۱ با رقبا
زمان پاسخ به پرسش ابتدای مقاله فرارسید. ناتینگ فون ۱ بهعنوان دستگاهی میانرده باتوجهبه برچسب قیمتی ۴۰۰ دلاری قطعاً گزینهای ارزشمند محسوب میشود. استفاده از تراشه قدرتمند درکنار طراحی زیبا، استفاده از باکیفیتترین متریال برای ساخت بدنه، نمایشگر دقیق، عمر باتری طولانی، تجربه اندروید خالص و پشتیبانی نرمافزاری طولانیمدت، انتظاراتی فراتر از گوشی هوشمند میانرده را برآورده میکند. بااینحال، وجهتمایز اصلی فون ۱ و مانور اصلی ناتینگ نه روی کیفیت ساخت و…، بلکه روی رابط Glyph بود؛ بخشی از دستگاه که احتمالاً پس از استفاده یک تا دوماهه، دیگر کارایی روزهای ابتدایی را نداشته باشد و حتی به موردی آزاردهنده تبدیل شود.
علاوهبراین، تردیدهایی درباره عمر LEDها و دوام چسب لایه دیفیوزر دربرابر گرموسردشدن بدنه و سطح پشتیبانی نرمافزاری ناتینگ وجود دارد؛ تردیدهایی که میتواند انتخاب کاربر را متزلزل کند. همچنین، نبود لوازم جانبی متنوع و واردکننده رسمی و درنتیجه بهرهمندنشدن از شرایط گارانتی، درحالحاضر ضعفی بزرگ برای ناتینگ فون ۱ در بازار ایران بهشمار میروند.
درصورت درنظرنگرفتن تردیدها و کاستیهای گفتهشده، ناتینگ فون ۱ درمقایسهبا دستگاههایی چون گلکسی S21 FE و آیفون SE 2022 رقیبی جدی چه ازنظر کیفیت ساخت و زیبایی ظاهری و چه ازنظر کارایی و عملکرد در زمینههای مختلف بهشمار میرود. پرواضح است که با وجود برندهایی معتبری چون سامسونگ و اپل، ناتینگ با عمر کم خود شانس زیادی برای رقابت حداقل درزمینه اصالت برند ندارد؛ اما قطعاً برای خاصپسندان محصولی درخورتوجه و ارزشمند را راهی بازار کرده است.